Indyk w sosie z sera pleśniowego

Indyk w sosie z sera pleśniowego

O tym, że mięso z indyka jest zdrowe nie trzeba się długo rozwodzić. Przede wszystkim nie ma w nim chemii, którą w dużych ilościach można znaleźć w kurczaku. Ponadto indyk charakteryzuje się o wiele delikatniejszym smakiem, który idealnie komponuje się z wytrawnymi i słodkimi dodatkami.

Dzięki temu mięso można przygotować na wiele sposobów. Jeżeli znudziły ci się oklepane przepisy na domowe obiady, musisz wypróbować pomysł na indyka w sosie z sera pleśniowego z dodatkiem mango. To połączenie sprawi, że zechcesz przygotowywać potrawę co najmniej raz w tygodniu.

Indyk w sosie z sera pleśniowego

Połączenie delikatnego mięsa z piersi indyka, ostrego sera pleśniowego i słodkiego mango wydaje się dosyć kontrowersyjne. Wystarczy jednak spróbować niewielki kęs tej potrawy, by zakochać się w niej do szaleństwa. Wykonanie dania jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, dlatego bez problemu można przygotować je w tygodniu po pracy.

Składniki:

  • pieś z indyka – 500 g
  • ser pleśniowy – 150 g
  • śmietanka 30% – 150 ml
  • mango – 1 szt
  • 1 jajko
  • cebula – 1 szt
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, oregano – do smaku
  • oliwa – 2 łyżki
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 15 cm. Doprawiamy je solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym i oregano do smaku. Odkładamy do lodówki na ok. 20 min, by mięso przeszło przyprawami.
  2. W tym czasie możemy zając się przygotowaniem sosu. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i mieszamy go ze śmietanką. Całość przelewamy do rondelka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając.
  3. Mango obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy mango i łyżeczkę oregano. Smażymy owoc, do momentu, kiedy zrobi się lekko miękki. Następnie miksujemy na gładką masę.
  4. Czekamy aż masa z mango ostygnie. Dodajemy do niej jajko i mieszamy. Następnie obtaczamy w masie przygotowane wcześniej plastry mięsa z indyka.
  5. Tak przygotowane kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony – do uzyskania złocistego koloru.
  6. Gotowe plastry indyka polewamy przygotowanym wcześniej sosem z sera pleśniowego.

Jako dodatek do tej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka z mango, listków świeżej mięty i soku z cytryny. Mięso można podawać również pieczonymi ziemniakami, makaronem bądź ryżem. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań kulinarnych. Każda wersja jest pełna niesamowitego smaku.