Pestki moreli w codziennej diecie
Pestki moreli gorzkiej stały się popularne ze względu na zawartość amigdaliny, naturalnej substancji uznawanej za skuteczny lek na raka. Przede wszystkim są bezsprzecznym źródłem minerałów i witamin. Jak spożywać pestki moreli, by móc spodziewać się pozytywnych efektów?
W jaki sposób pestki moreli gorzkiej mogą leczyć?
Amigdalina to związek, który występuje w pestkach owoców, nadając im gorzki smak i aromat. Najwięcej można jej znaleźć w gorzkich migdałach, a także w gorzkich pestkach moreli, wiśni, czereśni, jabłek, a także w niektórych roślinach strączkowych. Niezwykłe właściwości amigdaliny wynikają z jej reakcji z komórkami nowotworowymi. W tym przypadku związek ten wnika bowiem do ich wnętrza i tam rozkłada się na toksyczny cyjanowodór, który niszczy od wewnątrz komórki rakowe. Z takiego właśnie działania amigdaliny wynika więc twierdzenie wielu naukowców, że gorzkie jądra pestek moreli są skutecznym lekiem w leczeniu chorób nowotworowych. W świecie medycyny konwencjonalnej cały czas toczy się dyskusja nad potwierdzeniem antynowotworowych właściwości pestek moreli gorzkiej. Jednak pestki są bezsprzecznym źródłem minerałów- przede wszystkim magnezu i witamin: B17, B15, B6, B1, A i E.
Czy można włączyć je do codziennej diety?
W medycynie chińskiej stosuje się pestki moreli gorzkiej jako receptę na problemy oddechowe, niestrawność, schorzenia stawów oraz wysokie ciśnienie krwi. Pestki moreli wykorzystuje się również w celu wzbogacenia smaku potraw, deserów oraz napojów- np. amaretto.
Spożywając je w celach leczniczych, w postaci suplementu, należy pamiętać o tym, że można je przedawkować, a tym samym doprowadzić do zatrucia organizmu cyjanowodorem. Dlatego trzeba je przyjmować, trzymając się dawki, którą zaleca producent.
Decydując się na gorzkie pestki moreli, trzeba pamiętać, ile dziennie można ich spożywać. Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego zalecana dawka to maksymalnie 2 pestki dziennie. Produkt można dodawać do ulubionych przekąsek i dań lub jeść tak jak migdały albo orzechy. Łącząc je z młodym jęczmieniem, zwiększa się wchłanialność zawartych w nich witamin i minerałów.
O czym trzeba wiedzieć, decydując się na pestki moreli gorzkiej w codziennej diecie?
Spożywanie pestek moreli można polecić osobom, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na raka lub chcą uniknąć zachorowania na nowotwory. Poza tym są wskazane dla osób, które chorowały na raka i chcą zapobiec nawrotowi choroby. Zalecane są dla chorych na choroby nowotworowe i chcących wspomóc tradycyjne metody leczenia. Gorzkich pestek moreli nie można podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.