W jaki sposób można zadbać o wzrok?
Oczy są pewnego rodzaju przewodnikiem. Chcąc uniknąć ich bólu oraz innych nieprzyjemnych dolegliwości (takich jak pieczenie, suchość, zaczerwienienia, łzawienie czy podrażnienie), nie wystarczy zatroszczyć się o nie od zewnątrz. Ogromny wpływ na dobrą kondycję oczu ma również stosowana dieta. Przeważnie wiele osób myśląc o wsparciu widzenia, sięga po krople, żele (które wykazują doraźne działanie), zapominając o najważniejszym – wzbogaceniu planu żywieniowego o składniki wspierające jakość widzenia. Jak poprawić wzrok?
Witaminy a kondycja oka
Witaminy są konieczne w diecie dla oczu. Największy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie zmysłu wzroku wykazują:
- witamina A (beta-karoten) – to silny antyutleniacz zwalczający wolne rodniki, które niszczą wzrok. Wykazuje również ogromne znaczenie we właściwym funkcjonowaniu fotoreceptorów siatkówki oka, które są odpowiedzialne za prawidłowy proces widzenia o każdej porze dnia. Jej niedobór doprowadza do tzw. kurzej ślepoty, a gdy twa on długi czas, może doprowadzić do suchości oka, powstania blizn oraz owrzodzeń rogówki. Źródłem beta-karotenu są marchew, pomidory, warzywa o ciemnych liściach, brzoskwinie;
- witamina C – zapewnia ona syntezę kolagenu, który odpowiada za trwałość naczyń krwionośnych oka. W przypadku jej niedoboru, naczynia spojówki stają się kruche, a w konsekwencji pojawiają się wylewy i krwotoki uszkadzające wzrok. Witamina C wspiera także regenerację rogówki. Zawarta jest ona w natce z pietruszki, papryce, warzywach kapustnych, truskawkach, kiwi, cytrusach i czarnych porzeczkach;
- witamina E – poprawia szczelność błon komórkowych oraz wspiera przyswajanie beta-karotenu przez ściany jelita cienkiego przez ochronę przed utlenianiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Olejem roślinnym, który jest bogaty w witaminę E, to przede wszystkim olej słonecznikowy.
Można również swoją dietę wzbogacić o stosowanie suplementów zawierających znaczna część powyższych składników, które wywierają pozytywny wpływ na wzrok, jak np. vitroft.
Prawidłowa dieta a wzrok
Ochrona wzroku bardzo często wspierana jest przez wprowadzenie do diety antocyjanów. Są one substancjami z grupy flawonoidów, które stanowią niebieskie, czerwone i fioletowe barwniki warzyw i owoców. Najcenniejszym ich źródłem są jagody, szczególnie borówka czernica zawierająca aż 15 rodzajów tych związków chemicznych. Zwalczają one wolne rodniki, a także regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Dodatkowo zmniejszają krzepliwość kwi i uszczelniają naczynia krwionośne oka, przez co gałka oczna jest dobrze ukrwiona. Te naturalne flawonoidy wywierają korzystny wpływ na wzrok osób krótkowidzących. Borówka posiada również działanie bakteriostatyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest ona skuteczna podczas zapalenia spojówek.
Poza antocyjanami istotnym elementem diety na oczy są karotenoidy, czyli naturalne czerwone, pomarańczowe, żółte i różowe barwniki roślinne. Przeciwdziałają one chorobom oczu (zaćma lub plamki żółte, które stanowią główną przyczynę ślepoty u osób starszych) i wadom wzroku. Do karotenoidów zaliczane są m.in. luteina, rekomendowana zwłaszcza osobom często przebywającym w zasięgu pól magnetycznych (komputer, telewizor) oraz osobom chorym na nadciśnienie tętnicze i zmagającym się z otyłością. Jej główną właściwością jest przede wszystkim ochrona wzroku przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników.