Czy stosowanie pestycydów jest niebezpieczne dla zdrowia?

Czy stosowanie pestycydów jest niebezpieczne dla zdrowia?

Kiedy po raz pierwszy wprowadzono pestycydy, rolnicy używali bardzo toksycznych chemikaliów.

Te pestycydy już dawno zostały usunięte ze stosowania i dziś zostały zastąpione bezpieczniejszymi i mniej toksycznymi takimi jak glifosat. Glifosat, najpopularniejszy herbicyd w rolnictwie jest najmniej toksycznym agro-chemicznym środkiem na liście. Jest to jeden z powodów, dla których rolnicy tak często używali go zamiast innych chemikaliów na przestrzeni lat. Innym powodem jest to, że rośliny odporne na glifosat, czyli modyfikowane genetycznie (GMO) zostały opracowane, aby rolnicy mogli kontrolować chwasty po wzejściu za pomocą bezpieczniejszych substancji chemicznych.

Artykuły gospodarstwa domowego są bardziej toksyczne niż niektóre herbicydy, są to soda oczyszczona, sól kuchenna, środki przeciwbólowe i kofeina.

Pestycydy, jak każda substancja, nie są niebezpieczne, jeśli są spożywane w wystarczająco niskiej ilości. To, że w produkcie wykryto pozostałości pestycydów, nie oznacza, że żywność jest niebezpieczna. Gdy rolnicy opryskują rośliny, oprysk jest bardzo rozcieńczony i na akr zużywa się bardzo niewielką ilość składnika aktywnego. Z tej ilości większość jest aktywowana przez roślinę i glebę, działa, staje się nieaktywna i nie jest w stanie wyrządzić żadnej szkody. Zawsze istnieje możliwość, że bardzo niewielka ilość nie zostanie aktywowana i będzie się utrzymywać, i prawdopodobnie dostanie się do zapasów żywności jako pozostałość, ale nie jest to niebezpieczne dla konsumenta. Dlatego prawdą jest, że bardzo małe ilości pestycydów, w tym insektycydy, mogą pozostać na owocach, warzywach, zbożach i innych produktach spożywczych. Jednak pozostałości te znacznie się zmniejszają, gdy rośliny są zbierane, transportowane, wystawiane na działanie światła, myte, przygotowywane i gotowane. Z tego powodu ilość pestycydów w jedzeniu i wodzie, którą pijesz, jest niesamowicie mała. Powodem tego jest to, że chemikalia są tak bardzo rozcieńczane, zanim dotrą do zapasów żywności.