Problemy ze stawami – jak wspomóc się dietą i suplementacją?

Problemy ze stawami – jak wspomóc się dietą i suplementacją?

Dolegliwości bólowe stawów mają różne przyczyny, zaczynając od mikrourazów, kontuzji, choroby zwyrodnieniowej, a kończąc na chorobach autoimmunologicznych. Większość problemów ze stawami wymaga leczenia u specjalisty, lecz trzeba pomyśleć także o odpowiedniej diecie i suplementacji.

Jakie produkty wyłączyć z diety, by właściwie ochronić stawy?

Przede wszystkim należy wyłączyć z diety żywność wysoko przetworzoną, cukier i tłuszcze roślinne rafinowane i margarynę. Cukier i produkty przetworzone mogą być odpowiedzialne za stan zapalny w organizmie, a tym samym bóle stawów. Natomiast tłuszcze np. olej rzepakowy i słonecznikowy zawierają szkodliwe, prozapalne tłuszcze omega-6 i trans, które również zwiększają bóle stawów.

Należy unikać warzyw psiankowatych, czyli pomidorów, ziemniaków, bakłażana i papryki, ponieważ zawierają lektyny, które mogą mocniej stymulować reakcje układu odpornościowego i nasilać objawy choroby stawów na tle autoimmunologicznym. U niektórych może być także konieczne wykluczenie nabiału, glutenu czy jajek- są to jedne z silniejszych alergenów i również mogą wpływać na pogorszenie samopoczucia.

Tłuste ryby morskie, warzywa i oliwa z oliwek dobre na mocne stawy.

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega- 3 są tłuste ryby morskie i owoce morza. Są to produkty zalecane w celu wzmocnienia stawów, gdyż pomagają przeciwdziałać stanom zapalnym i działają przeciwbólowo. Ryby zawierają także witaminę D, która jest niezbędna dla dobrej pracy układu odpornościowego. Omega-3 poprawia również zdolność wchłaniania wapnia, dlatego zalecana jest przez lekarzy w leczeniu osteoporozy.

Warzywa i owoce są źródłem przeciwutleniaczy, np. witaminy C, która stymuluje produkcję kolagenu- białka wspierającego odbudowę tkanki łącznej oraz chrząstek, co ma istotne znaczenie dla stawów. Poza tym wskazane jest jedzenie czosnku oraz oliwy z oliwek, ponieważ działają przeciwzapalnie. Na stałe warto wprowadzić do jadłospisu takie przyprawy jak kurkuma, goździki, cynamon, imbir i anyż, ponieważ pomagają uśmierzać ból i łagodzić stany zapalne. Zalecane jest również jedzenie galaretek z wywaru mięsnego, które są źródłem kolagenu.

Kwas hialuronowy i kolagen na stawy w postaci suplementów diety. Czy warto?

Kwas hialuronowy jest produkowany przez ludzki organizm, lecz z wiekiem zaczyna go ubywać. Jest to odczuwalne w postaci bólu stawów, dlatego warto zadbać o właściwą suplementację tego składnika. Kolagen tworzy strukturę ścięgien, wiązadeł, stawów, a także zapewnia stawom właściwą amortyzację i elastyczność. Od niego zależy wytrzymałość oraz odporność chrząstki. Kolagen na stawy jest szczególnie polecany w przypadku chorób o podłożu autoimmunologicznym. Aby znaleźć odpowiedni preparat z kolagenem, który pozytywnie wpłynie na stawy najlepiej wpisać w Google np. kolagen na stawy, a ofert będzie bez liku. Warto suplementować również witaminę C, która wspomaga wchłanianie glukozaminy oraz chondroityny w tkankach.